Thursday 16 June 2016

CARA BUAT KEBAB

OK, Kali ni nk share cara buat kebab yg sedap & d sukai ramai. Sape2 yg pernah try tu jgn kecam abg ye..xpe lah..resepi ni atas pengalaman saya sendiri sebelum ini. meniaga di pasar malam, bazar ramadhan & event2..alhamdulilah..pelangganyg sama berulang kembali. maknanya sedap la kan huhu..

 ok ni bahan2:
 daging/ayam kebab (ada jual kat frozen..mmg khas utk kebab)
sos (utk kebab rekemen pakai sos brand longson, d jual di frozen)
mayonise roti pita (kat frozen ada jual)
timun sagat panjang
 bawang besar/holand potong dadu
 tomato potong dadu

 cara2 nya:

 1. panaskan kuali (guna kuali leper nk senang) than cincang daging/ayam kebab tadi hingga halus( jgn halus sgt, biar jd ketulan kecil bila d gigit rasa kepejalannya tu )

2. selepas daging td masak..siramkan dgn sos cili longson td..asal nmpk basah je ye..than gaul sekejap..than masukkan bawang, tomato & timun tadi. kemudian hancurkn & sebatikan mengunakan straper..tambah sos sket lg .

3. selepas tu proses nk masukkan daging yg dah siap td ke roti pita..roti pita tu di potong dua..ambil 1 bahagia yg telah d potong td..buka di belah tengah...roti pita biasanya mmg dah terdapat ruang d tengahnya utk d masuukan daging... masukkan mayonise sikit.. than masuk ke daging kebab td mengunakan penyepit makanan kalau nk senang.

4. tadaaaa dah siap..ready utk d makan yooooo huhu





No comments:

Post a Comment